Debrecen 1848–49-es emlékezete

Debrecen története szorosan összefonódott az 1848–49-es forradalom és szabadságharc eseményeivel. Kossuth Lajos és az akkori kormány itt tartózkodása vagy az 1849. augusztus 2-i csata a városi emlékezet részévé vált, miként Nagysándor József alakja. A debreceni csata hadvezére az aradi vértanúk egyikeként is ismert.

A Török császár Debrecenben/ The emperor of Turkey in Debrecen

A Déri Múzeum megújult helytörténeti kiállítása, a Cívisek világa új megközelítésben mutatja be Debrecen és lakóinak történetét, sajátos világát, az első régészeti leletektől és írásos forrásoktól kezdve a polgárosodás megjelenéséig, a 19–20. század fordulójáig. Viszont számos anyag és történet nem kaphatott helyt a tárlatban, így nagy örömünkre szolgál, hogy ennek egy kis szeletét egy rendhagyó, de autentikus, történelmi helyszínen bemutathatjuk.
A tablókiállítás az az egykor Piac utca 39. szám alatt álló Rickl-ház és kereskedés, a Török Császárhoz c. üzlet történetét mutatja be, amely csaknem 130 évig meghatározó pontja volt Debrecennek. Napjainkban helyén egy kedvelt hangulatos kávézó, a Wellington & Pie működik, mely berendezésével – és most már a kiállítással is – megidézi az egykori bolt szellemét.

Debreceni Színház

Szerző: Kis Annamária Judit
A Déri Múzeum képzőművészeti gyűjteményében őriz egy Szkalnitzky Antal (1836-1878) által jelzett akvarellképet, amelyen életképi jelenetekkel kiegészítve látható a Debreceni Színház és annak környezete.

„Felavatták az ország első Stadionját”

Szerző: Novák Ádám
Ezzel a címmel adott tudósítást a 8 Órai Ujság 1934. június 5-én arról, hogy a Debreceni Hét (1934. június 2–10.) keretében június 5-én 9 órától a Nemzetközi Tornásznappal adták át a létesítményt a sportolóknak.

Lord Rothermere: a magyar ügy védelmezője

Szerző: Váradi Katalin
Lord Rothermere „Hungary’s Place in the Sun…” (Magyarország helye a nap alatt…) című cikke – amellyel felhívta a figyelmet a trianoni békeszerződés igazságtalanságára és revíziójára – 1927 júniusában jelent meg a The Daily Mail hasábjain: a lord ezzel azonnal elnyerte a magyarok szimpátiáját.