Fejedelmi emlék – A hajdúsági éremgyűjtők sorozata 

2024. 01. 12. | Híres debreceniek, Kultúra | 0 hozzászólás

Szerző: Novák Ádám

(Eredeti megjelenés: 2021. május 1. Déri Múzeum Blog)

A Magyar Éremgyűjtők Egyesületének Hajdú-Bihar Megyei Szervezete jogelődjének az 1925-ben alakult, 1926-ban tagszervezetként is elismert Magyar Numizmatikai Társulat debreceni csoportját tekinti. Eszerint időszerű megemlékeznünk a 95 éves évfordulóról egy olyan egyedülálló éremsorozat segítségével, melyre méltán lehet büszke a debreceni szervezet. Így 2021 májusában a Hónap Érmének a MÉE HBM által kiadott Erdélyi Fejedelmek sorozat bronz záróérmét választjuk.

Az alapítást követően a város polgárai vállaltak vezető szerepet a csoport munkájában, mint Greiner Mihály (1876–1955) kereskedelmi iskolai igazgató, vagy Kanabé Dezső (1878–1950) polgári iskolai igazgató.

A tagok között múzeumi dolgozók, Zoltai Lajos, Sőregi János, vagy az ifjú Balogh István mellett nagypolgárokat is találunk, például Thamássy Lajost vagy Sesztina Jenőt. A kezdetben helyhiánnyal küszködő csoportot több mint tíz éven át a Déri Múzeum látta vendégül.

A kommunista hatalomátvétel sajnos ezt a civil szervezetet is eltörölte, 1950-ben éppen múzeumunkban mondták ki feloszlásukat. Nem hivatalosan azonban már legkésőbb 1952-től összejártak a tagok, 1956-tól pedig a MNT is számot adott működésükről. A rezsim enyhülésének következtében 1975. május 14-én a társulat Debrecen Város Tanácsának Művelődésügyi Osztálya támogatásával emlékezhetett meg a csoport megalakulásának 50. évfordulójáról.

Nagyszabásúra sikerült a 60. évforduló megünneplése is: 1985. október 26-án a Déri Múzeumban Déri Frigyes gyűjteményéből Erdély pénzverése címmel kiállítás nyílt, A 16–17. századi magyar pénzverés és nemesfémbányászat címmel pedig konferenciát is szerveztek. A 60 és a 65 éves fennállást egy éremsorozat kiadásával kötötték össze, mely 1982-ben indult meg és 1990-ben zárult.

Az erdélyi fejedelmeknek emléket állító 15+1 darabos sorozat remekül kapcsolódik a Déri Múzeum numizmatikai gyűjteményéhez és Debrecen város történetéhez. János Zsigmondtól kezdve Bethlen Gáboron át II. Rákóczi Ferencig készültek a fejedelmekről emlékérmek 42,5 mm-es átmérővel, ezüstből és bronzból.

A portréknak eredeti tallér és dukát veretek szolgáltattak mintát. Ez alól Székely Mózes fejedelemé kivétel, akinek arcmását az éremművész képzelete formázta meg.

A sorozatot 1990-ben egy 70 mm-es záróéremmel, és a II. Rákóczi Ferencet ábrázoló érem arany változatával zárták. Az érmeket Tóth Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész tervezte.

Az érem előlapján pontozott vonallal elválasztva két körben a MÉE HBM Erdélyi Fejedelmek sorozat 11 és 4 darabjának előlapja látható. A belső kör 4 éremképe között a magyar és az erdélyi címerek elemei láthatók, középen zárókövet mintázó egységben: PRINCEPS TRANSSYLVANIAE.

A hátlapon az ÉREMGYŰJTŐK HAJDÚ-BIHAR MEGYEI SZERVEZETE körirat fogja közre a fejedelmek címerpajzsait, középen pedig Erdély címere foglal helyet. E körül a MCMLxXXII – DEBRECEN – MCMXC körirat olvasható, alul pedig a művész neve: TÓTH SÁNDOR.

Mérete: 70 mm.

Leltári szám: DM VIII.91.2.2.

Fotó: Lukács Tihamér


A cikkel szeretnénk felhívni az olvasóink figyelmét a Déri Múzeum egyik legújabb kiadványára: az Erdélyi pénzek a Déri Múzeumban c. katalógusra. A Déri Múzeum őrzi a Kárpát-medence egyik legnagyobb, és legkülönlegesebb erdélyi pénzgyűjteményét. Az NKFIH Mecenatúra pályázatának támogatásával igényes kivitelű kötet jelent meg december elején, mely limitált példányszámban közel 550 db érme képét közli Szapolyai János királytól Mária Terézia királynőig. Az éremképek mellett egyéb, különleges tárgyak fotói is megtalálhatóak, mint a kismarjai Bocskai-gyűrű, Fráter György levele, vagy a 17. század elején készült pénzes korsó. Kálnoki-Gyöngyössy Márton bevezető tanulmányában a nagy egyházi és magángyűjtemények 19. századi kialakulását mutatja be, mely kontextusba helyezi mecénásunk, Déri Frigyes egyedülálló kollekcióját. A katalógus egy-egy kuriózum darabját eredetiben is megtekinthetik az érdeklődők a Cívisek világa kiállításban.

A kötet bemutatójára 2024. január 17-én kerül sor a Déri Múzeum Dísztermében. Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

0 hozzászólás

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A maximálisan feltölthető fájlméret: 64 MB. Feltölthető fájltípus: kép. Drop files here