A debreceni cívis lakóépületek megörökítője – a Debrecen házai oldal

2024. 07. 12. | Kultúra, Településtörténet | 0 hozzászólás

Helytörténeti fórumokat bemutató sorozatunk következő alanya – az olvasóink számára bizonyára jól ismert – Debrecen házai honlap és Facebook-oldal, amely a Podmaniczky-díjas Harangi Attila, fiatal építészmérnök nevéhez fűződik.

Az elmúlt évek építkezései során sokszor döbbenten és szomorúan konstatálták a debreceniek az újabb és újabb cívisházak eltűnését, amelyekről és amelyek után sok esetben nem maradt semmi emlék. Pedig a cívisek házai, a város legrégebbi épületei adják (adták) meg Debrecen sajátos karakterét és hangulatát. Történetiségüket, specifikusságukat többen kutatták (Zoltai Lajos, Balogh István, Horváth Péter és mások), melynek során mindvégig hangsúlyozták értékeiket is, s fontosnak tartották megőrzésüket, illetve megörökítésüket. Ebbe a sorba illeszkedik a Debrecen házai nevű oldal is, amelyet szerzője 2019. november elején indított.

Harangi Attila figyelme a téma iránt már az egyetemi tanulmányai alatt megmutatkozott, amelynek során személyes projektjévé vált a cívisváros épített örökségének, a cívisházaknak feltárása és megőrzése. Szakdolgozatához jelentős alapkutatást végzett Debrecen közgyűjteményeiben, így a Déri Múzeumban is. Kutatását számos ösztöndíjjal elismerték, melynek során lehetősége nyílt más városok jellegzetes épületeit tanulmányozni, példákat, ihletet keresni. Eredményeit folyamatosan teszi közzé a honlapon és Facebook-oldalán, de készült már belőlük vándorkiállítás és sikeres könyv is.

Diplomamunkájában a Lorántffy utca 42. cívisház kortárs design műhely / közösségi alkotótérként való újragondolásáról és a környezetében kialakítható kulturális-művészeti-turisztikai cívis negyed koncepciójáról értekezett. A debreceni cívis lakóépületek megőrzésének s „újrahasznosításának” kérdése áll azóta is munkásságának középpontjában. Tagja a Debreceni Városvédő és -szépítő Egyesületnek, továbbá igyekszik minél több fórumon felhívni ennek fontosságára a figyelmet. A Debrecen házai oldal célja a fentieken túl:

„egy online, interaktív gyűjtemény létrehozása Debrecen megmaradt és már eltűnt cívis lakóházairól”

A honlapon a Kataszter menüpontban találjuk meg valamennyi összegyűjtött cívisház adatait – épülettípus szerint csoportosítva. Emeletes lakóépületből kevesebb akad, ám ezek többsége korábban meghatározó szerepet töltött be Debrecen társadalmi életében, mint például a Kossuth utcai 15 számú épület, amely évtizedekig a Kontsek fűszerkereskedésnek adott otthont. A földszintes cívisházak jelentős számmal képviseltetik magukat, ezek zömében a történeti belvárost környező utcákon találhatók. Az összegyűjtött információk változatos építészeti és történeti adalékokat (építés ideje, korábbi helyrajzi szám, tulajdonosok változása, családtörténetek) szolgáltatnak a helyszínekről. Ez utóbbiak komoly kutatómunka eredményei, a pontosan adatolt források között a vonatkozó szakirodalom mellett levéltári és múzeumi iratgyűjtemények is fellelhetők.  

További érdekességek érhetők el az Adatbázis és a Blog menüpontban. Az előbbi segítségével az olvasó megismerheti, hogy egyes témákban milyen egyéb források lelhetők fel, amely a helytörténeti kutatásokhoz jó kiindulási alap lehet. Építészeti forrásként, példatárként szolgálhatnak azok a bővülő képgyűjtemények, amelyek négy jellegzetes cívisházi elem (ablakszemöldökök, oszlopfők, zárak, kilincsek és kapuk) különböző változatait mutatják be. A Blog menüpontban kutatásokról, aktuális projektekről lehet olvasni részletesebben. Ezek között találunk épületeket bemutató írásokat, újabb tematikus gyűjteményeket, valamint eseményleírásokat és felhívásokat is. Az oldal legutóbbi újítása az Utcaképek menüpont, amely régi fényképek segítségével egy-egy utca teljes házsorát rekonstruálja, s teszi összehasonlíthatóvá ezt a virtuális képet a mai látvánnyal. Jelenleg a Hatvan utca és a Csapó utca házai nézhetők végig egyenként a honlapon.

Remélem a fotóknak ez a rendszerezése is segíti Debrecen történetének a kutatását. Ma már rengeteg közgyűjtemény teszi közkinccsé a fotóit, illetve a családi cipősdobozokból előkerülő kincsek is könnyen eljutnak az emberekhez az interneten. Ezt a hatalmas forrásanyagot próbáltam meg rendszerezni, elsősorban saját magam számára, remélem másoknak is hasznos lesz. Természetesen az utcaképek feltöltése a honlapra, ahogyan a kataszterem is, hosszú évek munkája lesz, de már a keret megvan hozzá. 

A honlap mellett a Facebook-oldalon is nyomon lehet követni a cívisházakkal kapcsolatos történéseket. Folyamatos bejegyzések, aktív hozzászólások jelzik, hogy a téma sokak szívügye. A hozzászólók, cívisház-lakók vagy városvédők személyes élményei és benyomásai mellett szakmai viták is végigkövethetők az oldalon, de történeti adalékokat és építészeti megoldásokat, javaslatokat is megismerhetünk. Az aktuális projektek is előtérben vannak, megtekinthetők például a Debreceni kereskedőcsaládok és házaik sorozat kisfilmjei, kattinthatók a Debrecen Podcast és az Építész/kul/túra műsor újabb adásai. Emellett programajánlóként is funkcionál az oldal, hiszen rendszeresen megjelennek más oldalak tartalmai, képei, értesülhetünk a városban zajló építészeti, helytörténeti eseményekről, kiállításokról, könyvbemutatókról, beszélgetésekről, frissen publikált írásokról, de a Városszépítő egyesület programjairól is.

2024. július 5-i bejegyzés
Forrás: Facebook

A Debrecen házai honlap és Facebook-oldal helytörténeti és építészeti szempontból egyaránt érdekes tartalmakkal szolgál, jól kiegészítik az egykori cívisek lakóházairól szóló ismereteket. A folyamatosan bővülő adatbázis és képmelléklet egy összefogás eredménye is, nemcsak Harangi Attila és társai (elhivatott fiatalok, építészek mellett közgyűjteményi kollégák is segítik munkáját), hanem a cívisváros közösségéé is.


Végezetül szeretnénk ismételten megosztani a Debreceni cívisházak és lakóik nyomában című könyv második kötetével kapcsolatos felhívást, amelyre meghosszabbított határidővel, augusztus végéig lehet jelentkezni!

FELHÍVÁS!

cívisházak és lakóik nyomában járó könyvünk második kötetéhez szükségünk lenne régi debreceni otthonok enteriőrjeinek fényképeire, szobák, konyhák, pincék, lakóterek ábrázolására a II. világháború előtti időből.

Cívisházakat keresünk, de minden másféle lakás képének is örülnénk, üresen vagy a lakóikkal, esetleg a hozzájuk fűződő történetekkel együtt.


Kérünk tehát mindenkit, akinek vannak ilyen családi, amatőr fényképei az otthoni albumaiban vagy cipősdobozaiban – osszák meg velünk!

Adják be képeiket a Déri Múzeum Fotótárába vagy küldjék el e-mail-címeinkre!


A szakszerű feldolgozás után a fényképeket visszaszolgáltatjuk.

Ha pedig egy percre sem szeretnék kölcsönadni családi kincseiket, az sem akadály. Laptoppal és szkennerrel házhoz megyünk, helyben digitalizáljuk a fotókat.


A jelentkezéseket 2024. augusztus 31-ig várjuk.


A könyv szerzőtársai nevében is köszönettel:
Szabó Anna Viola fotótörténész, +3652322207
szabo.anna.viola@derimuzeum.hu
Harangi Attila építész, +36302777598
debrecenhazai@gmail.com

0 hozzászólás

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A maximálisan feltölthető fájlméret: 64 MB. Feltölthető fájltípus: kép. Drop files here