Egy éves a Helyi Érték

2024. 05. 24. | Kultúra, Településtörténet | 0 hozzászólás

2023. május 17-én indult útjára a Déri Múzeum várostörténeti fóruma, a Helyi Érték – a Cívisek világa néven megújult helytörténeti állandó kiállításhoz kötődően. A portál a szintén tavaly debütált tárlat kiegészítéseként jött létre, a késő 19. századi, illetve 20. századi események, történetek és szereplők bemutatására. Emellett kezdetektől fogva igyekeztünk teret adni helytörténeti kutatóknak és műhelyeknek bemutatkozásra, kutatásuk publikálására.

Az évforduló jó apropót ad arra, hogy számot vessünk a Helyi Érték tevékenységéről. Az elmúlt egy évben több, mint 90 bejegyzést publikáltunk, amelyek között nemcsak a Déri Múzeum munkatársainak írásai szerepelnek. Célul tűztük ki, hogy színes és széles paletta várja az olvasókat: a cívisváros eseményei, épületei és híres alakjai mellett a régió története is ugyanúgy helyet kapott. Szintén számos cikk született a kultúra, néprajz, természetrajz témakörében, akárcsak a gazdaság- és társadalomtörténet területéről. A hozzászólások és megosztások alapján olvasóink körében nagy népszerűségnek örvendtek az egy-egy fotó vagy képsorozat feldolgozása és történetének bemutatása, valamint a személyes emlékeket és élményeket elmesélő írások.

Nagy örömünkre szolgált, hogy lehetőségünk nyílt számos helyen bemutatni a portált, s ezáltal még több olvasóhoz és szakmabelihez eljuthatott a fórum híre. Külön örvendetes esemény volt számunkra, hogy 2023 őszén egy tablókiállítás formájában bemutathattuk az egykor Piac utca 39. szám alatt álló Rickl-ház és kereskedés, a Török Császárhoz c. üzlet történetét, amely csaknem 130 évig meghatározó pontja volt Debrecennek. A tárlat a bolt helyén működő Wellington & Pie nevű hangulatos kávézóban tekinthető meg személyesen, virtuális formában itt, a Helyi Értéken további tartalmakkal kiegészítve elérhető.

Ezúton szeretnénk megköszönni valamennyi résztvevő kollégánknak a segítséget a Helyi Érték működtetésében, külsős szerzőinknek az értékes és tartalmas írásaikat, a helytörténeti műhelyeknek a bemutatási lehetőséget – valamint kedves olvasóinknak a kitartó és megtisztelő figyelmet, a megosztásokat és az észrevételeket!

A továbbiakban is hasonló szellemben, változatos tartalmakkal és újdonságokkal várjuk minden kedves olvasónkat! Ugyancsak szívesen fogadjuk továbbra is a kutatási eredmények bemutatását, emlékek és fotók megosztását, miként az olvasói észrevételeket!


FELHÍVÁS

Az évforduló jó apropó az új célok kitűzésére is. Ezek egyike, hogy a későbbiekben szeretnénk több tematikus virtuális adatbázist, kiállítást létrehozni a Helyi Érték felületén. Olvasói visszajelzéseket is kaptunk e tárgyban, illetve a helytörténeti eseményekről való beszélgetések során is többször szóba kerültek olyan kis üzletek, műhelyek és tulajdonosaik, amelyek és akik meghatározók voltak Debrecenben, a 20. század második felének közösségi életében. Cserép Sándor optikusról olvashattak már fórumunkon, de szívesen számolnánk be másokról is.
Ezért kérjük, osszák meg velünk tárgyi emlékeiket, történeteiket és fotóikat! A hozzánk érkezett relikviákat a fotózás és archiválás után természetesen visszaadjuk tulajdonosaiknak, de a témához kapcsolódó felajánlást is örömmel fogad a múzeum.

0 hozzászólás

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A maximálisan feltölthető fájlméret: 64 MB. Feltölthető fájltípus: kép. Drop files here