Örökségünk Debrecen II.

2023. 09. 15. | Eseménytörténet, Kultúra | 0 hozzászólás

Tudományos konferencia a cívisváros helytörténeti értékeiről a Déri Múzeumban

Örökségünk Debrecen címmel 2022 szeptemberében indult útjára a dr. Horváth Péter, a városi Főépítészi Iroda Építészeti Archívum – Tervtár munkatársa által megálmodott tudományos konferencia. A rendezvény a Kulturális Örökség Napjaihoz, a Polgármesteri Hivatal, a Debreceni Zsidó Hitközség, a Debreceni Zsidó Kulturális és Tudományos Kutatóintézet, a Hajdú-Bihar Megyei Építész Kamara, valamint a Cívisporta Egyesület közreműködésében tavaly megrendezett Közös Múltunk nyomában helytörténeti kiállításhoz kapcsolódott. Itt, a Debreceni Városházán 100 éve működő Tervtár és Építészeti Archívum anyagát tekinthették meg az érdeklődők.

A konferencián a cívisváros helytörténeti értékeiről és érdekességeiről, valamint a debreceni identitásról osztották meg tudományos eredményeiket az előadók. A szervezők a rendezvénnyel szerették volna összefogni a helytörténettel foglalkozó kutatókat és intézményeket, hogy megismerhessék egymás munkásságát illetve, hogy párbeszédet folytathassanak egymással. A Pásti utcai zsinagógában tartott esemény sok előadót és érdeklődőt vonzott.

A programsorozatot idén – várhatóan hagyományteremtő jelleggel –, a Déri Múzeum fogadja be. Ebben az évben is színes és széles paletta várja a helytörténeti kérdések iránt érdeklődőket, a Cívisporta egyesület előadói többek között a debreceni irodalom-, építészet- és közlekedéstörténet érdekességeiről számolnak be. Az utóbbi időkben előrehaladottá váltak a cívisváros gasztronómiájával és vendéglátásával kapcsolatos kutatások, ezen az alkalmon a debreceni sörfőzés fejezeteibe és helyi serfőzőházak működésébe kapunk bepillantást.

A korábbi évhez hasonlóan teret kap az építészethez kötődő kutatási eredmények bemutatása. Megismerjük az egykori császári és királyi Pavillon gyalogsági laktanya, azaz a mostani Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium, a Dósa nádor tér 3. szám alatt álló Zilahy-ház, valamint a Novella csapszék történetét. Ez utóbbi esetében érdekes építőanyag vizsgálatokba is betekintést nyerhetünk. A debreceni kertségek sorsáról, védelméről is elhangzik egy előadás. Emellett konkrét példákon keresztül láthatjuk, a mai építészet miként reflektál az értékvédelemre, miként használja a történelmi és építészeti múlttal bíró épületeket, hogyan újítja fel, alakítja át azokat.

Végezetül a Déri Múzeum munkatársai mutatják be a megújult állandó helytörténeti kiállítással kapcsolatos projekteket és kutatásokat. A kiállítással párhuzamosan útjára indult a Helyi Érték blog, amely a késő 19. és 20. századi eseményeket, szereplőket, folyamatokat szeretné közös helytörténeti fórumként bemutatni. Előadások hangzanak el a Sárváry levelezés izgalmas témáiról, az egykori Arany Egyszarvú Patika érdekes tárgyairól, valamint a katolikusok debreceni történetéről és hatásáról.

Papp László, Debrecen város polgármestere a konferencia keretében hagyományteremtő jelleggel első alkalommal adja át Az év cívisháza elismerést. A program zárásaként a résztvevők megtekinthetik a Déri Múzeum megújult helytörténeti kiállítását, a Cívisek világát.

A konferenciát követő napokon is folytatódik a helytörténeti diskurzus. Kedden Rejtett Debrecen címmel D. Szabó László régész előadásában fedezhetjük fel a legújabb ásások eredményeit és leleteit, valamint megtekinthető lesz a megújult Földalatti Debrecen kiállítás is.

A programsorozat zárónapján Kovács Péter a Debreceni Egyetem, Műszaki Kar Építészmérnöki Tanszék docense mutatja be a kar gondozásában már megjelent, a cívisváros modern építészetével kapcsolatos műveket és a még kiadás előtt álló köteteket.

Örökségünk Debrecen II. – helytörténeti konferencia

Helyszín: Déri Múzeum, Díszterem
Időpont: 2023.09.18. (hétfő) 9 óra

“Rejtett Debrecen” – A jelenlegi régészeti feltárások eredményei
Kerekasztal-beszélgetés D. Szabó László régésszel (Déri Múzeum), valamint a Föld alatti Debrecen kiállítás megtekintése

Helyszín: Déri Múzeum, Díszterem és az állandó kiállítás „Föld alatti Debrecen” egysége
Időpont: 2023.09.19. (kedd) 17 óra

Debrecen modern építészetéről szóló kiadványok
Kerekasztal-beszélgetés Kovács Péterrel (Debreceni Egyetem Építészmérnöki Tanszék, a kiadványok szerkesztője)

Helyszín: Déri Múzeum, Díszterem
Időpont: 2023.09.20. (szerda) 20 óra

Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

0 hozzászólás

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A maximálisan feltölthető fájlméret: 64 MB. Feltölthető fájltípus: kép. Drop files here