A bocskaikonyvtar.hu honlapról

2023. 11. 17. | Hadtörténet, Kultúra | 0 hozzászólás

Szerző: Czeglédiné Dr. Lovas Enikő könyvtáros 

A Magyar Honvédség Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár Könyvtára nyilvános szakkönyvtárként az alakulat közművelődési központjának részét képezi, a Csapatmúzeum és a Rendezvényterem mellett. Legfőbb feladata, hogy gyűjteményével és tájékoztató munkájával elsődlegesen az alakulatnál szolgáló személyi állomány szakmai felkészültségét és kulturális tájékozódását segítse. Egyúttal lehetőséget nyújt az érdeklődő civil könyvtárhasználók számára, hogy katonai jellegű témákban tájékozódhassanak, vagy akár kutathassanak. Munkatársaink egyéb irányú feladataik mellett napi szinten foglalkoznak had- és helytörténeti témák kutatásával, emellett támogatnak hadtudományi, hely- és hadtörténeti témával foglalkozó kutatókat, civileket és katonákat egyaránt. Eredményeik publikálására örömmel nyújtunk lehetőséget könyvtári honlapunkon, a bocskaikonyvtar.hu weboldalon.

Ezen a felületen a hagyományos könyvtári szolgáltatások online kiegészítése mellett egyéb irányú kulturális tevékenységeinkről is tájékoztatjuk az érdeklődőket. Honlapunk főoldalán tematikus csoportokban mutatjuk be főbb tevékenységeinket, adunk válogatást legfrissebb híreinkből, eredményeinkből. Ezeket részletesebben kapcsolódó aloldalainkon közvetítjük olvasóink felé.

Weboldalunk tartalmában nagy súlyt képvisel hadtörténeti oldalunk, ahol részint tematikus gyűjtésben, szerteágazó témában és terjedelemben közlünk önálló tanulmányokat, publikálunk cikkeket, és bibliográfiában gyűjtjük össze a más közlésben megjelent hely- és hadtörténeti írások hozzáférhetőségét. Katonai szakirányunk jegyében hadtudományi publikációk gyűjtésével, online hozzáférhetővé tételével kiemelt feladatként foglalkozunk.

A katonai etika igen fontos része az emlékőrzés, ezért is tulajdonítunk nagy jelentőséget a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Debreceni Szervezete “Elfeledett emlékezet” háborús kegyeleti kutatócsoport munkájának. A csoport tagjai katonák, közalkalmazottak és civil kutatók, munkájukat történész-szakmai szempontból Dr. Mazsu János, a történettudományok kandidátusa, egyetemi docens; levéltár-szakmai szempontból Szendiné Dr. Orvos Erzsébet, a Hajdú-Bihar Vármegyei Levéltár igazgatója, és kutatásvezetőként Csákvári Sándor felügyelik.

A kutatócsoport kiemelt célkitűzése feltárni és adattárak formájában közzétenni a rendelkezésre álló források alapján a háborús veszteségeket. A veszteségkutatáshoz kapcsolódóan egyúttal változatos témájú tanulmányokat is szívesen teszünk közzé. A dandár közművelődési intézményének Csapatmúzeuma hely- és hadtörténeti gyűjteményével kiemelt fontosságot tulajdonít a történelmi ismeretek elmélyítésének és a hazafias gondolkodás erősítésének. A kiállított anyagok és a hozzájuk fűződő előadások nagyon népszerűek többek között a Hajdú-Bihar vármegyei közoktatási intézmények körében, az itt folyó munkánkról múzeumi híreinkben számolunk be. A gyűjtemény szakmai felügyelője a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézete és Múzeuma.

Szeretettel várjuk az érdeklődő látogatókat, tekintsék meg honlapunkat!

0 hozzászólás

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A maximálisan feltölthető fájlméret: 64 MB. Feltölthető fájltípus: kép. Drop files here