Helytörténeti ”átjáró” a Cívisportán

2023. 10. 20. | Forráskutatás, Kultúra, Településtörténet | 0 hozzászólás

Szerző: Dr. Novák Ádám történész, muzeológus

Azok, akik Debrecenben a reggeli órákban a Best FM-et hallgatják, akkor is hallhattak már a Cívisportáról, ha nem érdeklődnek a helytörténet iránt. Alábbi írásunkban az ő munkájukat szemlézzük és ajánljuk a Helyi Érték fórum olvasóinak.

A Podmaniczky-díjas Balogh László és dr. Horváth Péter mellett elsősorban Béres Zsuzsa és Balogh Tamás Zoltán nevével fémjelzett helytörténeti műhely 2017-ben indította útjára az azonos nevű helytörténeti online folyóiratát (ISSN 2560-015X). Ahogy az első szám köszöntőjében olvashatjuk a szerkesztőség sorait: „olyan tanulmányokat, cikkeket várunk, amelyek történelmi, irodalmi, művészeti, közlekedési, gasztronómiai stb. szemszögből mutatják be Debrecen és térségének helytörténetét, továbbá annak tágabb régióját az Érmelléktől a Tiszáig, illetve a Nyírségtől Békésig.”

A 2021-től egyesületi formában is működő szervezet legfontosabb célkitűzése tehát a folyóirat megjelentetése. A számok többsége teljes terjedelemben PDF-be tördelve olvasható a műhely honlapján vagy az EPA-ban, tartalomjegyzékük pedig könnyen böngészhető a MATARKA oldalán. Az egyes számok a legkülönbözőbb témákban, a középkortól napjaikig, az egyetemtörténettől a közlekedéstörténeten át a költészetig tartalmaznak cikkeket.

Érdemes talán megemlíteni Béres Zsuzsa egyetemtörténeti sorozatát. Áttekintő írást adott közre a témában A Debreceni Egyetem 85 éves főépülete (2017), A Debreceni Magyar Királyi Tudományegyetem avatása – 1918. október 23. (2018), Az egyetemi díszjelvények története (2020), valamint Tisza István névadóünnepély a Debreceni Egyetemen (2021) címmel.

A 20. század debreceni krónikájához tartozik többek között Papp József 2017-es, A Petőfi téri lebontott zsinagóga című cikke, Balogh László 2017-es Szabó Magda debreceni lakhelyei című írása, vagy Balogh Tamás Zoltán 2021-ben megjelent, Kádár János debreceni látogatásai és az 1977-es magyar–román találkozó című tanulmánya.

Tematikus számok is napvilágot láttak, mint például 2023-ban Szentesi Edina Érzetcsíkok szabadon című versgyűjteménye vagy 2022-ben Balogh Tamás Zoltán A Zsuzsi-vasút „halála” és „feltámadása” 1977–1978 címmel írt elemzése.

A folyóirat mellett nyomtatott könyveket is kiadtak. Béres Zsuzsa egyetemtörténeti kutatásait összegezte a 2021-ben megjelent, A Debreceni Egyetem történetéből című kötetében, de megemlíthető Balogh László Debreceni idegenvezetők kiskátéja, avagy utcanevek a belvárosban című kötete is. Ez utóbbi szoros összefüggésben állhat az egyesület által működtetett Online debreceni utcanévkataszter nevű adatbázissal. Egy frissülő kalendáriumot is működtetnek, ami napi aktualitást adhat a helytörténetnek. Az adatbázisok mellett sok egyéb információhoz is hozzájuthat a helytörténet iránt érdeklődő. Ilyen a jelen sorok szerzőjének kedvence, az Első Debreceni Tégla Tár (EDTT), mely a Régi Városházán kialakított gyűjteményhez csinál kis kedvet. Nem mellesleg Balogh László tollából a háttértudást is megszerezhetjük az Adalékok a debreceni ipari téglagyártás történetéhez című írás segítségével.

Az egyesület helytörténeti emlékhelyek megjelölését is megkezdte. Mára öt Cívisporta Emlékpontot tartanak nyilván. Van közte múzeumtörténeti vonatkozás is, mint a Béres András (1928–1993) néprajzkutatónak, egykori múzeumigazgatónak szentelt tábla, vagy az 1957-ben megnyílt Belvárosi Borkóstoló helyén felavatott emléktábla.

Amennyiben Önök, kedves olvasóink, kedvet kaptak hozzá, keressék fel az öt darab Cívisporta Emlékpont egyikét, és küldjék el számunkra fotóját. Várjuk szavazatukat arról is, hogy Önöknek mi a kedvenc témája a Cívisporta folyóiratból vagy a honlapról!

0 hozzászólás

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A maximálisan feltölthető fájlméret: 64 MB. Feltölthető fájltípus: kép. Drop files here