DEBRECEN HŐSEI 2.

2023. 06. 16. | Forráskutatás | 0 hozzászólás

Szerző: Korompai Balázs

(Eredeti megjelenés 2021. február 18. Déri Múzeum Múzeumi Blog)

A debreceni Hősök temetőjével kapcsolatban három dokumentumot szeretnék bemutatni, amelyeknek több közös jellemzője is van. A legfontosabb, hogy mindhárom egy személyhez, egy debreceni építészcsalád leszármazottjához, Barcsay Miklóshoz kapcsolódik. A dokumentumok a debreceni Déri Múzeum Történeti Tárában találhatók. Az egyik már 1921-ben leltárba került, a másik kettő 2019 óta tartozik a gyűjteményhez. A múzeumi műtárgyak sorsát kutatva sok érdekességre és véletlenre bukkanunk, így volt ezúttal is.

Az első részben bemutatott leltárkönyvi leírás is tartalmazta a „térképezte” kifejezést, de a névsorhoz nem tartozott semmilyen vázlat vagy térkép és a múzeum gyűjteményeiben sem volt ilyen térkép vagy térképvázlat. A véletlen szerepe ekkor lépett be a Barcsay-névsor történetébe. Bejött egy idős úr egy kis mappával a múzeumba, még bukósisakját sem vette le. Beszéltem vele egy pár szót, s elmondta, hogy a padlásáról lehozott fiókban talált néhány dokumentumot. Ha kell, tartsuk meg, ha nem, dobjuk ki – mondta, és már szaladt is az épület előtt álló, le sem állított motorjához. Szaladtam utána, hogy adatait elkérjem, de azt mondta, hoz még anyagot, s akkor majd megadja adatait. Idős korát meghazudtoló fürgeséggel felült a motorra és elrobogott. Azóta nem jött, és nem hozott újabb anyagot sem, ám a mappát kibontva, néhány értéktelen újságlap között valódi kincsek lapultak.

Az egyik egy oklevél, melyet 1872. március 21-én adtak ki. Az oklevelet díszítő mintákat, alakokat, épületeket Zofahl G. rajzolta, aki minden bizonnyal azonos Zofahl Gusztávval (1791-1877), a Fővárosi Közmunkák Tanácsának főmérnökével. Metszette Doby Jenő (1834-1907), korának egyik legkiválóbb művésze, grafikusa, rézmetszője, nyomtatta Lorber. Az oklevelet a padláson az idős úr előtt sajnos az egerek is megtalálták, abban kárt is okoztak, de Vankó Ágnes papírrestaurátor munkatársunk gondos munkával helyreállította az oklevelet. A dokumentum arról tudósít bennünket, hogy a Magyar Mérnök Egylet Barcsay Miklós urat 1867. május 20-tól öt évre rendes tagjai sorába felvette. Az oklevél kelt 1872. március 21-én, a választmányi ülésen. Erről a Magyar Mérnök és Építész Egylet Közlönye is beszámolt. Ez a választmányi ülés a LXVII. volt, ahol a 10. pont alatt a következő szerepel a választmányi ülés jegyzőkönyvében: Barcsay Miklósnak bejelentett kérelmére az egyleti oklevél kiállíttatni rendeltetik.

A 41×65 cm nagyságú oklevéllel kapcsolatban már lehetetlen kideríteni, hogy hogyan került a padlásra, de egyértelműen azonosítható a választmányi ülés jegyzőkönyvében szereplő dokumentummal.

0 hozzászólás

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A maximálisan feltölthető fájlméret: 64 MB. Feltölthető fájltípus: kép. Drop files here