Hadházy Levente honvédorvos, a kiváló sportoló

2024. 08. 09. | Hadtörténet, Kultúra | 0 hozzászólás

Szerző: Váradi Katalin

Jelen írásunk korábban, az olimpiai színeseket közlő sorozatunkban megjelent a Déri Múzeum Facebook-oldalán. Ez alkalommal az aktuális sporthelyzetnek megfelelően kiegészített, s némiképp módosított változatát olvashatják a szövegnek.


A lovaglás az olimpiai játékokon

A lovaglás önálló számként, illetve az öttusa részeként is jelen van az olimpiai játékokon. Az öttusa az 1912-es stockholmi játékoktól kezdve folyamatosan versenyszám, de már az ókorban is űzték e sportot. Magyarország sokszor eredményesen szerepelt ebben a számban, a 2020-as tokiói olimpiával (melyet 2021-ben rendeztek meg a világjárvány miatt) bezárólag a magyar versenyzők összesen 9 arany-, 8 ezüst- és 6 bronzérmet szereztek. A most zajló párizsi olimpián éppen a napokban folynak az öttusa küzdelmei, ebben a formában utoljára, hiszen már tudható, hogy a lovaglás ez alkalommal szerepel utoljára a szám részeként. A következő alkalommal, Los Angelesben már akadályversenyben mérettetik meg magukat a sportolók.

A lovaglás számaiban 8 alkalommal versenyeztek a magyarok, közülük a legeredményesebb a díjugató Platthy József volt Sellő nevű lovával együtt. Az idei olimpián a lovaglást hat számban rendezték meg egy illusztris helyszínen, a Versailles-i kastély parkjában. Az idén 9. alkalommal, 1996 után ismét részt vett magyar sportoló a lovaglásban Kaizinger Balázs személyében, aki 41. helyezéssel zárta az olimpiai szereplését Herr Cooles Classico nyergében:

[…] itt a kastélypark, a lelátók hangulata kárpótol mindenért. Ez volt életem legnagyobb versenye, világbajnokságon ugyan indultam már, de olimpia az mégis más. A teljesítményem nagyjából a középmezőny elejére sorol, úgy érzem, mindent megtettem, amit lehetett, meg vagyok elégedve, és ezúton is köszönöm a támogatóim segítségét, kiemelten a hazai szövetség olimpiai programjának, ami nélkül nem jutottam volna idáig.

Kaizinger Balázs nyilatkozata a MOB médiacsapatának. Forrás: olimpia.hu

Hadházy Levente

Néhány éve került be a múzeumba a Hadházy család hagyatéka, amely számos sporttörténeti emléket tartalmaz. A korábbi alkalommal a vívással kapcsolatos tárgyakat mutattuk be, jelen írás Hadházy Levente lovassportolói múltját idézi fel. Hadházy Levente Hadházy Zsigmondnak, Hajdú vármegye és Debrecen tjv. egykori főispánjának fia volt, az 1920-as évek második felében végezte egyetemi tanulmányait orvosi karon Debrecenben és külföldön, Németországban. Egyetemi évei alatt a vívással került szorosabb kapcsolatba, a korabeli sajtóhírek szerint többször végzett a dobogó legfelső fokán különböző megmérettetések során. A civil orvosi pályát hamarosan a honvédorvosi váltotta fel, az ehhez szükséges képzést az 1935/1936. tanév folyamán végezte el.

Korabeli sajtóhír Hadházy Levente vívósikeréről
Forrás: Hadházy-hagyaték, Déri Múzeum

A hadsereg kötelékében ismét megmutatta tehetségét, többnyire lovaglással kapcsolatos számokban (főként díjugratásban), de a vívást sem hanyagolta el. A hagyatékban 19 díjszalag, 2 ezüst lovaglópálca-vég, valamint különböző fém- és üvegserlegek, (zömében ezüst) dísztálcák és -tálak  tanúsítják Hadházy Levente sportolói rátermettségét. A tárgyak többségét tiszteletdíjként adták, pár darabon a helyezést is feltüntették.

A díjszalagok 1937 és 1943 közötti időszakból származnak, többnyire debreceni rendezésű versenyekről, de akad egy-egy példány Balatonföldvárról, Siófokról, Szegedről és Alsózsukról is. Emellett a ló neve is szerepel rajtuk; az ezredorvos eleinte Cigány és Varázsló nevű lovával versenyzett, 1943-ban már „Sobri Jóska” volt a versenytársa.

Néhány díjszalagon és tárgyon a Hubertus felirat olvasható, amely a Hubertus-napi versenyekre utal, illetve a Hubertus vadászlovaglásra. Ezeket rendszerint november első napjain rendezték meg Szent Hubertus (a vadászok patrónusa) napja környékén. A vadászlovaglás lényege a nehezített terepű, akadályokkal teli „pálya” minél kevesebb hibával való teljesítése volt.

A különböző lovasmérkőzések egyúttal jó lehetőséget kínáltak a katonák lovaglótudásának fejlesztésére, akik külön kategóriákban mérték össze tudásukat. Hadházy Levente több alkalommal előkelő helyezést ért el a lovasversenyeken. Egy ilyen eseményről és a katonaorvos teljesítményéről a következőképp írt a helyi sajtó:

„Vasárnap délelőtt a debreceni helyőrség lovas fegyvernemeinek legjobb lovasai jól sikerült lovasmérkőzésen vettek részt, hogy nemes versenyben döntsék el, ki a jobb. […] A mutatós ugrások a közönségnek körében nagy sikert arattak, ismételten felhangzott a taps, ha egy-egy hibátlanul versenyző lovas a nehéz akadályok során sikeresen keresztüljutott. Nagyon tetszett a verseny a közönség soraiban megjelenő nyári egyetemistáknak is, akik kijelentésük szerint, ilyen szép versenyt még nem láttak. […] A műsor legnagyobb érdeklődéssel és izgalommal várt száma: a lovasított tisztek díjugratása. Közel harminc tiszt vett részt a versenyben. A rendkívül nehéz akadályokon hibátlanul egy lovas sem jutott keresztül. A legkevesebb hibapontszámmal vitéz dr. Hadházy Levente ezredorvos, Somogyi Zoltán főhadnagy és Szaplonczay Mikós főhadnagy végzett. Közöttük az idő döntött…”

(Debreczen, 1941. augusztus 12.)


Ezúton szeretnénk gratulálni valamennyi sportolónknak a 2024-es párizsi olimpiai játékokon való szerepléséhez és elért eredményeihez! Valamint biztatnánk a kedves olvasókat, szurkoljunk a még versenyző olimpikonjainknak és a szereplésüket hamarosan megkezdő paralimpikonjainknak!

0 hozzászólás

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A maximálisan feltölthető fájlméret: 64 MB. Feltölthető fájltípus: kép. Drop files here