Felhívás képkeresésre!

2024. 06. 06. | Forráskutatás, Fotótörténet | 0 hozzászólás

Szerzői kérés

Két évvel ezelőtt jelent meg a Debreceni cívisházak és lakóik nyomában című könyv, amelyben 21 cívisház történetét dokumentálták a szerzők. Megjelenését nagy siker övezte, s nemcsak a szerzők, hanem az olvasók is a folytatásra gondoltak. A következő kiadvány előkészületei már megkezdődtek, amelyhez a szerzők az olvasók segítségét kérik.

Ezúton tesszük közzé a felhívásukat, s buzdítjuk a kedves olvasókat, ha tudnak, segítsenek e vállalkozásban!


FELHÍVÁS!

A cívisházak és lakóik nyomában járó könyvünk második kötetéhez szükségünk lenne régi debreceni otthonok enteriőrjeinek fényképeire, szobák, konyhák, pincék, lakóterek ábrázolására a II. világháború előtti időből.

Cívisházakat keresünk, de minden másféle lakás képének is örülnénk, üresen vagy a lakóikkal, esetleg a hozzájuk fűződő történetekkel együtt.


Kérünk tehát mindenkit, akinek vannak ilyen családi, amatőr fényképei az otthoni albumaiban vagy cipősdobozaiban – osszák meg velünk!

Adják be képeiket a Déri Múzeum Fotótárába vagy küldjék el e-mail-címeinkre!


A szakszerű feldolgozás után a fényképeket visszaszolgáltatjuk.

Ha pedig egy percre sem szeretnék kölcsönadni családi kincseiket, az sem akadály. Laptoppal és szkennerrel házhoz megyünk, helyben digitalizáljuk a fotókat.


A jelentkezéseket 2024. július 15-ig várjuk.


A könyv szerzőtársai nevében is köszönettel:
Szabó Anna Viola fotótörténész, +3652322207
szabo.anna.viola@derimuzeum.hu
Harangi Attila építész, +36302777598
debrecenhazai@gmail.com



Harangi Attila – Löki Viktor: Debreceni cívisházak és lakóik nyomában

Harangi Attila és Löki Viktor 2019 és 2021 között 21 debreceni cívisház és lakóik történetét dokumentálták. A könyv alapja a helyszínbejárás során készített fotósorozat a házakról és lakóikról, illetve az interjúk formájában rögzített történetük. A jelenlegi lakóktól első kézből megismert, személyes hangvételű történeteket a tudományos igényű levéltári kutatások során feltárt korabeli források adatai egészítik ki. A debreceni cívisházakról írt összefoglaló tanulmány helyezi kontextusba, és segíti értelmezni az egyes házak történetét. A szerzők arra vállalkoztak, hogy a bemutatott 21 ház által átfogó képet kaphasson az olvasó Debrecen cívisházairól, a szakma és a nagyközönség egyaránt. Az volt a céljuk, hogy feltárják, mit jelent a múlt, a házak és a cívisek története a jelenben, ami a jövőjük alakításához, a megőrzésükhöz is hozzájárulhat.

0 hozzászólás

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A maximálisan feltölthető fájlméret: 64 MB. Feltölthető fájltípus: kép. Drop files here